Egy, kettő vagy több kutya?

Köztudott tény, hogy a kutyának és nekünk is jobb, ha a kutyánknak társa van egy másik kutya személyében is, mintha egyedül nevelnénk őt.

Ha sokat dolgozunk és sokat kell egyedül hagynunk kedvencünket, akkor az optimális választás a két kutya. Persze csak abban az esetben, ha ehhez megvan a megfelelő környezetünk, lehetőségünk is.

Ha egy kutyánk van, akkor vigyük mindennap kutyatársaságba, ahol ebtársakkal tud játszani, együtt lenni. Szocializálásában rendszeres kutyaiskola is sokat segít.

több vizsla

Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milye neműek legyenek. Nem egyszerű rá a válasz. Ha mindegyik kutyánknak ugyanaz a neme, akkor bizony sokkal nagyobb esélye van a hatalmi harcoknak. Különböző neműeknél meg a párosodás veszélyének megakadályozása okozhat gondot.

Az előnyök közé sorolható még, hogy ebünk nem fog unatkozni, mikor egyedül kell hagyjuk, és unalmában nem fog mindent tönkretenni. Kevésbé fogjuk majd “emberesíteni” őt, hiszen egymással tudnak igazi kutyák maradni.

Nagyon komoly dolog eldönteni, hogy tudunk-e kutyával együtt élni, gondoskodni róla, foglalkozni vele, áldozatokat hozni mind fizikai, mind anyagi téren. Ugyanilyen megfontoltan kell azt is végig gondolni, hogy egy-vagy több kutyánk legyen, vagy sem.