Kölykök táplálása az alomban

Ideális esetben 3 hetes korukig az anya táplálja a vizsla kölyköket anyatejjel. Ekkorra kinyílik a szemük, fülük és lábra tudnak állni. A vizslák igen bő tejjel szoktak rendelkezni, az anyaállat akár a kölykök 6-8hetes koráig is tudnának etetni. De a kölykök szilárd étellel való etetését 3 hetes korban el kell kezdeni.

Az anyát már félidős vemhességétől kölyök táppal etetem. Most elérkezett az idő, hogy a 3 hetes a kölykök is megkóstolják a szilárd ételt. A kölyök tápot langyos vízbe beáztatatom majd, folyós, tejbegríz állagura keverem és megkínálom vele őket. Ehhez persze kiváló minőségű kölyök tápra van szükség.

vizsla táplálás alomban

A táp 26-30%-os fehérjét tartalmazzon, se többet se kevesebbet. A kicsik 2-3 nap alatt megtanulnak enni. Ahogy elérik a  4 hetes kort már 2x kapnak a tápból enni, az öthetes kölykök már 3x. Emellett természetesen még szopnak az anyjuktól is körülbelül hat hetes korukig, majd fokozatosan elkezdődik a elválasztás. A tápot is egyre kevesebb ideig áztatom be. Mire 8 hetesen eladósorba kerülnek, már teljesen önállóan és anyatej nélkül étkeznek, naponta 3x. Ezt a tendenciát kell a gazdinak folytatni fél éves korukig.

Figyeljünk a táp minőségére. A kölyköknek nem elhízottnak kell lenniük, hanem élénknek és mozgékonynak. Nagy tévhit, hogy a kölyökkutyának michelin reklámnak kell lennie.

Ha a gazdi más, de jó minőségű táppal akar etetni, akkor is adjunk az eddig etetett tápból, hogy az átállás fokozatos legyen.