Szocializálódás az alomban

Az elsődleges szocializáció ebben az időben és helyen történik meg. Nem könnyű eldönteni hogyan oldjuk ezt meg a fertőzések elkerülése mellett.
Fontos, hogy a kölykök 8 hetes korukig anyjuknál maradjanak, de ezalatt folyamatosan szocializálni kell őket, hogy a későbbi életük során ebből ne legyenek problémáik.

Az első két hét a nyugalom hete:). Ilyenkor is már vegyük ölbe, simogassuk a kicsiket. Ez takarításnál úgyis elkerülhetetlen.

2-3 hetesen kinyílik a picik szeme és a hallásuk is kialakul. Ekkortól folyamatos kapcsolatot kellene tartaniuk az emberekkel. Családtagok segíthetnek ebben és olyan barátok, akik szívesen teszik ezt és megértik, hogy kezet mosunk mielőtt megsimizzük őket, s akiket a szukánk is ismer és beenged. Foglakozni kell velük folyamatosan: simogatni, beszélni hozzájuk.

vizsla szocializálódás alomban

Én kezdettől fogva lejátszok nekik napi három alkalommal 1 cd-ről természetes zajokat: gépkocsik, utcazaj, tűzijáték, porszívó, lövés, gyereksírás….stb. hogy megszokják ezeket, és ne legyen teljesen új nekik, majd ha kikerülnek gazdijaikhoz.

5hetes koruktól már egyre több ingerrel szükséges találkozniuk, de fontos, hogy ezek a még a biztonságos anya és testvérek közötti környezetben érjék őket.

Egyre több embert majd falkatársat kellene lássanak, játszanak velük, hogy idegenek is legyenek a közelükben.
Más kutyák odaengedésében segít az anyakutya, ő szabja meg a közelséget s az időt is.

Ha ezek kellőképpen megvalósulhatnak, akkor magabiztos, bátor kölyköket neveltünk, s indulhatnak a gazdihoz a nagybetűs ÉLETBE! 🙂