Szocializálódás otthon

A vizslakölykök nevelését a gazdihoz kerüléskor kell elkezdeni, vagyis 8 hetes korban. Azoknak a kölyköknek, akik ennél korábban, esetleg már 5-6 hetes korukban elkerülnek az alomból, sok problémájuk lesz a többi kutyával való kapcsolatukban.

8-10 hetes koruk után nagy szükségük van már a gazdira, hogy a szocializálódás simán menjen. Igen nehéz feladat, az oltások nem megléte miatt még, de szükséges, hogy találkozzanak más kutyákkal is. A legjobb persze, ha megoldható, hogy legalább 1 kutyatársa legyen, vagyis, hogy legalább ketten éljenek együtt kutyák. Mert így amellett, hogy emberiesítjük őket, mégis tudnak -együtt- kutyául élni, hisz ez a természetes és ez a cél.

A gazdinál eltöltött első hetek, a kis vizslák egész életére kihat. Ezért nagyon fontos, hogy felkészüljünk a kölyök első perctől való tudatos nevelésére. Ez persze nem rögtön kiképzést jelent, de a következetes és szeretetteljes együttlét igen fontos. Hiába csak játéknak tűnik, de egy kölyök ilyenkor, mindent megjegyez, és magáévá teszi az első benyomásokat.

vizsla szocializálódás otthon

Az édes kis kölyök a szomorú arcával levesz a lábunkról, mégsem szabad engedni neki. Következetesen be kell tartatnunk vele, amit szeretnénk, hogy felnőtt korában is betartson.

Ebben a korban még csak rövid időre tudnak figyelni, mint az óvodás gyermekek, ezért ilyenkor játék közbe szúrjunk be néha néhány percnyi komolyabb tanulást. Nagyon kíváncsiak, érdeklődőek, ezt ki kell használni.

Amikor vizslánk felnő akkor ránkfigyelést, vezethetőséget, s mindemellett önálló munkát várunk el tőle, ezért már kölyökként oda kell figyelnünk, hogy ilyen arányban legyenek a követelményeink a kis hóhányó felé.
Ha ezeket sikerül betartanunk, akkor rengeteg vidámságot, élményt és barátságot fogunk kutyánkkal közösen megélni.